art_ingrid1Over het algemeen heb ik in de vakanties de grootste beslissingen van mijn leven genomen, zoals mijn vaste baan opzeggen om freelance te gaan werken en tijd over te houden voor andere dingen. Een van de eerste dingen die ik ben gaan doen zodra ik wat meer ruimte had in mijn agenda, is een introductiecursus kunstgeschiedenis – en lid worden van een politieke partij maar dat bleek wat minder inspirerend. Een verademing om na jaren met mijn neus in de boeken een avond te kunnen gaan zitten om gewoon te luisteren naar een verhaal en te kijken naar mooie plaatjes. Het toppunt van ontspanning. Niks hoeft, als ik een paar minuten wegdroom is dat niet erg, er is geen examen of overhoring. Hier kan geen yoga of mindfulness tegenop.
Ondertussen ben ik een aantal cursussen verder en gun ik mezelf ook nog eens de luxe om eens per maand op een doordeweekse dag naar het museum te gaan. Aanvankelijk met veel schuldgevoel – er moet gewerkt worden! – maar dat weet ik steeds beter te verdringen. Dit is nou juist het voordeel van eigen baas zijn, en als er een deadline nadert, werk ik gewoon ’s avonds nog een paar uurtjes door. Door naar schilderijen te kijken vind ik een soort rust in mijn hoofd die ik niet heb wanneer ik een boek lees. Herinneringen en gevoelens komen boven, inspiratie om dingen anders te doen. Door me te verdiepen in de kunstgeschiedenis is er een wereld voor me opengegaan, het is alsof ik in een schatkamer sta waar nog heel veel moois te ontdekken valt. En passant heb ik beter leren kijken waardoor ik meer schoonheid zie in alledaagse dingen: een bloemetje tussen de tegels, een mooie lucht of een vreemd detail.

Eerder verschenen in het Flow Vakantieboek 2015