Sinds ik in 1994 afstudeerde in de Algemene Letteren met als specialisatie Moderne Westerse Letterkunde ben ik werkzaam in de literaire uitgeverij, aanvankelijk als freelance redacteur, later als acquirerend redacteur en uitgever bij verschillende uitgeverijen. In die jaren heb ik veel ervaring opgedaan in het begeleiden en coachen van auteurs, het aankopen van vertaalrechten in het buitenland en het opbouwen van een fonds. Bovendien heb ik een breed netwerk in het boekenvak opgebouwd, zowel in Nederland als in het buitenland. Je kunt mij inschakelen voor:

Intensieve redactionele begeleiding en coaching van auteurs

Soms (oftewel best vaak) is het op de uitgeverij zo druk dat een uitgever of redacteur geen tijd heeft om alle auteurs intensief persoonlijk te begeleiden, op die momenten kun je mij inschakelen. Of het nu gaat om een intensieve redactieronde of om het complete projectmanagement van idee tot tot boek, op dit gebied heb ik veel ervaring. Ik heb in de loop der jaren veel Nederlandse auteurs begeleid, fictie én non-fictie, literair én commercieel. Ik beschik over een goed gevoel voor taal en plot, en een scherpe blik waar het mogelijke verbeteringen betreft. De afgelopen jaren heb ik auteurs begeleid voor onder andere De Fontein, Ambo Anthos, Overamstel, Kosmos, Uitgeverij Ten Have. Of het nu gaat om een thriller, een literaire roman, narratieve non-fictie of geïllustreerde non-fictie, de afgelopen jaren heb ik de meest uiteenlopende projecten tot tevredenheid begeleid.

Herschrijven en/of ghostwriting van manuscripten

Soms is er wel een verhaal maar niet de expertise om daar een prettig leesbaar boek van te maken, in overleg kan ik een manuscript herschrijven of de auteur intensief begeleiden gedurende het hele traject. Een voorbeeld hiervan is het boek Francien, laat je tieten nog eens zien, dat begin 2016 bij Kosmos verscheen. In nauw overleg met de auteur heb ik hier structuur aangebracht en stukken herschreven. In 2018 schreef ik samen met Tommie Niessen zijn boek Tommie in de zorg

Beoordeling en analyse van manuscripten, zowel voor uitgevers als particulieren

Wil je een gedegen analyse van een manuscript, een overzicht van verbeterpunten, of advies over al dan niet publiceren; of wil je als auteur advies over je manuscript en het eventuele uitgeeftraject, neem dan contact met mij op om te overleggen hoe ik je daarbij kan helpen. De afgelopen jaren heb ik verschillende auteurs op weg geholpen die ofwel zelf hun manuscript hebben uitgegeven, ofwel op zoek waren naar een uitgever.

Begeleiding van culturele projecten

Zoek je iemand die een uitgave kan begeleiden van idee tot (boek)product, iemand met ervaring in de literaire wereld, of wil je een boek, prospectus, promotiefolder of afgeleide daarvan laten maken, dan bespreek ik graag de mogelijkheden met je. Ik heb een groot netwerk van vormgevers, ontwerpers, vertalers en correctoren die ik in kan zetten. Ook denk ik graag mee over cultuur in de bredere zin van het woord, zo ben ik bijvoorbeeld actief in de werkgroep cultuureducatie op OBS De Koekoek, en ik maak deel uit van de werkgroep cultuur van Groen Links, Utrecht.

Schrijven van promotionele en journalistieke teksten

Jarenlang heb ik ervaring opgedaan in het schrijven van prospectusteksten, flapteksten, leesrapporten en het intensief redigeren en herschrijven van manuscripten. De afgelopen jaren heb ik recensies geschreven voor het magazine BOEK (nu helaas ter ziele), en van 2012-2015 was ik boekenredacteur voor Flow. In 2015 schreef ik in opdracht van Kosmos Reizen het boek Relaxed op vakantie.

Workshops

Op verzoek kan ik verschillende workshops verzorgen op het gebied van uitgeven en creatief schrijven. Ik gaf verschillende keren de volgende workshops: Een boek schrijven en uitgeven – hoe doe je dat? en Creatief schrijven. Voor meer informatie hierover kun je contact met me opnemen. Het is ook mogelijk een workshop op maat te verzorgen voor bedrijven of andere groepen.

Lezingen en leesclubs

De afgelopen jaren heb ik verschillende lezingen gegeven en leesclubs begeleid. Zo gaf ik lezingen over Virginia Woolf & Vanessa Bell, Vita Sackville-West, Simone de Beauvoir en Leonora Carrington. Op verzoek kan ik ook over andere auteurs komen vertellen bij jouw leesclub of evenement. Kijk ook op de site van Uitgeverij Orlando voor eventuele geplande activiteiten: www.uitgeverijorlando.nl

Eindredactie of het persklaarmaken van manuscripten

Na mijn afstuderen in 1994 heb ik ruim zes jaar honderden boeken persklaar gemaakt en geredigeerd voor een groot aantal literaire uitgevers. De laatste jaren heb ik daar nog maar sporadisch tijd voor, maar ik vind het nog altijd leuk om in het laatste stadium de puntjes op de i te zetten.

Tijdelijke vervanging van een redacteur of uitgever

Tot slot ben ik beschikbaar voor het tijdelijk vervangen van een acquirerend redacteur of uitgever voor een aantal uren per week. Hoewel ik altijd vaste banen had in de zogeheten grachtengordel, heb ik de afgelopen jaren naast interim-klussen bij de Wereldbibliotheek, Nieuw Amsterdam en Ambo Anthos ervaring opgedaan bij de meest uiteenlopende fondsen, van Ten Have (filosofie, religie en spiritualiteit) tot Kosmos Reizen, van commerciële non-fictie tot Food & Health. 

Tarieven voor particulieren
Voor schrijvers die nog geen uitgeverij hebben gevonden maar op zoek zijn naar een redactioneel advies hanteer ik de volgende tarieven (let op, deze tarieven zijn exclusief btw):

Analyse & advies € 250,-
Ik lees een (deel van het) manuscript van maximaal 5000 woorden, plus de synopsis. Je kunt me in de begeleidende mail een aantal vragen voorleggen. Ik schrijf een analyse van je werk en geef je een aantal verbeterpunten en adviezen om het beter te maken in ongeveer twee A4.

Adviesgesprek € 175,-
Wil je meer weten over hoe je je manuscript onder handen moet nemen, welke uitgeverijen er zijn, wat je mogelijkheden zijn, hoe het werkt met literair agenten, hoe je je manuscript aanbiedt bij een uitgeverij? Dan kunnen we een afspraak maken – in Utrecht – en ik zal in anderhalf uur op je vragen ingaan.

Redactie van je manuscript
Intensieve redactie op papier € 35,00 per 1000 woorden
Intensieve redactie digitaal € 40,00 per 1000 woorden