Wanneer bij wegwerkzaamheden in de omgeving van het Comomeer de resten van een menselijk lichaam worden gevonden, gaat commissaris Stefania Valenti op onderzoek uit. Algauw blijkt het te gaan om een jongeman die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog door pistoolschoten om het leven is gekomen. Valenti’s superieuren lijken vastbesloten zo snel mogelijk een punt achter de zaak te zetten, daarin gestimuleerd door een machtige en rijke familie die bepaalde zaken liever wil laten rusten. Stefania is echter vastbesloten uit te vinden wie deze man was en door wie hij is neergeschoten. Langzaam maar zeker doemt er een verhaal op van liefde en verraad, smokkelaars en partizanen, Joodse vluchtelingen en informanten en de rol die een rijke kunsthandelaar in dit alles speelde.

Schaduw over het meer is geen bloedstollende thriller,  de moord is immers al tientallen jaren geleden gepleegd en er dreigt geen acuut gevaar meer, maar veeleer een ingenieuze puzzel tegen een historisch interessante achtergrond. Voeg daarbij als protagonist een sympathieke alleenstaande commissaris met een dochter van 11 en haar persoonlijke worsteling, een keur aan kleurrijke personages, eeuwenoude villa’s aan het meer, smalle Italiaanse steegjes en de onherbergzame grensstreek tussen Italië en Zwitserland, en je hebt alle ingrediënten voor een heerlijk zomerboek waar je als lezer en passant ook nog iets van opsteekt.

Cocco & Magella, Schaduw over het meer (Ambo Anthos)

Deze recensie verscheen eerder in BOEK 2, 2014