De wat naïeve Brabantse kapster en bloemverkoopster Winny werkt tijdelijk in de toeristensector in Griekenland om te ontsnappen aan een slechte relatie. Daar ontmoet ze Nizar, een uit Tunesië afkomstige animator die illegaal in Europa verblijft. Ze worden verliefd en trouwen vrij impulsief, waarop ze naar Tunesië vertrekken om daar samen te gaan wonen. Wanneer de Jasmijn-revolutie uitbreekt, besluiten de inmiddels zwangere Winny en Nizar dat het veiliger is om zich in Nederland te vestigen. De grenzen zijn echter gesloten voor immigranten uit Noord-Afrika en Winny heeft niet echt de middelen om garant te staan voor Nizar. Er zit voor hem niets anders op dan wederom de illegale oversteek te wagen richting Lampedusa en vandaar te proberen Nederland te bereiken. Wat volgt is een huiveringwekkende overtocht en een wellicht nog vreselijker verblijf in een Italiaans vluchtelingenkamp. Christine Otten baseerde haar nieuwste roman op het waargebeurde verhaal van Winny en Nizar. In 2011 haalden zij kortstondig de wereldpers met hun onmogelijke liefdesverhaal, toen de hoogzwangere Winny in Lampedusa alles in het werk stelde om Nizar uit het opvangkamp te krijgen. Otten bleek in staat om van dit gegeven een in alle opzichten geslaagde literaire roman te maken. Door afwisselend te kijken door de ogen van Winny, Nizar én zoon Rafaël biedt ze de lezer een breed scala aan ervaringen, gevoelens en gedachten. Rafaël is een indrukwekkend portret over hoe de grote wereldproblematiek afzonderlijke levens kan raken, en hoe menselijke verhoudingen onder druk komen te staan wanneer de realiteit keihard blijkt te zijn.

Christine Otten, Rafaël (Atlas Contact)

Deze recensie verscheen eerder in BOEK 2, 2014