Philip Huff woonde in 2008 een jaar in Berlijn en schreef daar zijn debuut Dagen van gras. Dit voorjaar keerde hij terug om voor het Utrechtse literatuurfestival City2Cities een film te  maken over het literaire leven in deze stad met 4 miljoen inwoners. Huff wordt aangetrokken door de grootsheid van Berlijn, de ruimte, het licht en de mogelijkheden.

‘Wanneer je een stad of een plek bezoekt die je bevalt, zijn er eigenlijk twee soorten gevoelens: je vindt het fantastisch maar je kijkt ernaar en voelt je een buitenstaander, of je komt ergens en denkt: geef mij maar een sleutel, hier wil ik blijven. Dat laatste was het geval met Berlijn. Berlijn heeft gewoon alles, in de winter voel je de nabijheid van Rusland, de koude wind die uit het oosten komt, de stilte, terwijl het in de zomer een heel open en lichte stad is. Bovendien is het er betaalbaar.’ Is er dan niets wat minder aantrekkelijk is? ‘Behalve dat het er toen ik er laatst in april kwam nog -15 graden was? Niet echt. Ja, je bent soms een uur onderweg naar een afspraak omdat de stad zo groot is, maar dat heeft ook zijn charme. Het enige echte nadeel is eigenlijk dat je er niet kunt wonen omdat er gewoon geen werk is.’

De favorieten van Philip Huff

Als je de grootsheid van Berlijn wilt ervaren, loop dan over de Karl Marx Allee in Oost-Berlijn en voel hoe de geschiedenis overal om je heen op straat ligt. Voor rust en ruimte raadt Huff een wandeling aan door West-Berlijn, bijvoorbeeld in Charlottenburg, ooit een buitenplaats voor de adel, nu onderdeel van de groeiende stad. Een absolute aanrader is een rit met de S-Bahn, dit verhoogde spoor dat het midden houdt tussen tram en trein biedt je de gelegenheid om van de Zoologischer Garten in West naar de laatste halte in Oost te reizen en zo heel Berlijn aan je voorbij te zien trekken.

De literaire reiziger mag Berlijn niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan het Brecht-Haus, Chausseestrasse 125, waar Brecht de laatste jaren van zijn leven woonde. Hier worden regelmatig lezingen, exposities en workshops georganiseerd, het Brecht-archief is er gevestigd en het is dagelijks geopend. Ga in Berlijn ook zeker kijken in de vele boekhandels die de stad telt, zoals de Autorenbuchhandlung, bei Savignyplatz. Om iets te eten of te drinken op ieder tijdstip van de dag – of nacht – kun je daar om de hoek terecht in het Schwarzes Café in de Kantstrasse 148, waar veel schrijvers en kunstenaars komen. Gevraagd naar zijn favoriete boek over Berlijn hoeft Philip Huff geen seconde na te denken: ‘Alleen in Berlijn van Hans Fallada.’

Philip Huff (1984) debuteerde in 2009 met de roman Dagen van gras, die werd genomineerd voor de Dioraphte Literatuur Prijs. Hierna volgde Niemand in de stad, dat werd bekroond met de Dioraphte Literatuur Prijs. In 2013 verscheen zijn verhalenbundel Goed om hier te zijn.

Dit stuk verscheen eerder in BOEK 4, 2013