De nieuwe roman van Vincent Overeem begint met een sterke proloog die zoveel vragen oproept dat je nieuwsgierig-heid behoorlijk wordt geprik-keld. Hoe is het levenloze lichaam van de mooie Nickie in het bos terechtgekomen, en wat  is het aandeel van de veertienjarige Tobi en zijn vriendje in haar dood geweest?
In de zomer na het overlijden van zijn moeder doolt Tobi maar wat rond bij hun oude huis, een grote villa met zwembad aan de rand van het bos. Hij woont nu met zijn oudere broer en zus bij zijn vader, die zich niet goed raad weet met de situatie. Zijn gedachten blijven maar malen: had hij iets kunnen doen om zijn moeder ervan te weerhouden die bewuste ochtend het bos in te gaan, hoe kan hij ervoor zorgen dat hij haar lach niet vergeet en waarom lijkt iedereen meer over het verleden te weten dan hij?
In de tuin ontmoet hij de drie jaar oudere Nickie, bloedmooi en verleidelijk maar ook onberekenbaar en gevaarlijk. Ze doet hem aan zijn moeder denken, een grillige vrouw over wie in het dorp werd gepraat en die haar grip op de realiteit soms leek kwijt te raken. Hun gesprekken leiden tot een maalstroom van onderdrukte herinneringen, verborgen gevoelens en geheimen uit het verleden, en leiden uiteindelijk tot een gruwelijke ontknoping.
De vorige roman van Vincent Overeem, Misfit, is lovend ontvangen door zowel de Nederlandse als de buitenlandse pers, en met Tobi maakt Overeem de verwachtingen meer dan waar. Een prachtige roman over geheimen, familieverhoudingen en de werking van het geheugen, die leest als een trein.

Vincent van Overeem, Tobi (De Bezige Bij)

Deze recensie verscheen eerder in BOEK 1, 2013