Je hebt van die boeken die zo goed bij een bepaald seizoen passen dat je ze het liefst iedereen NU wilt laten lezen. Zo’n boek is Kind van sneeuw van Eowyn Ivey, gesitueerd in Alaska in de jaren twintig van de vorige eeuw. Mabel en Jack zijn naar Alaska vertrokken om zo ver mogelijk weg te zijn van hun familie en hun onvervulde kinderwens. In het onherbergzame gebied willen ze samen een nieuw leven opbouwen, en vooral Mabel vermijdt het liefst ieder contact met de buitenwereld en de vragen die hun kinderloosheid oproept. Het valt niet mee om de eindjes aan elkaar te knopen, en ze houden zich met moeite staande. Wanneer op een dag de eerste sneeuw van het seizoen valt, maken Mabel en Jack een meisje van sneeuw. De volgende ochtend is de pop verdwenen, net als de muts en sjaal die ze omhad. Dan vangt Mabel aan de bosrand een glimp op van een meisje dat alleen in het bos lijkt te wonen. Is dit sprookjesmeisje echt of leeft ze alleen in de verbeelding van Mabel en Jack? Met de sneeuw verdwijnt ze, om de volgende winter pas weer terug te keren.

Kind van sneeuw is een betoverend en sprookjesachtig verhaal dat je onderdompelt in de koude wereld van Alaska. Tegelijkertijd is dit een roman over diepmenselijke gevoelens van verlies, eenzaamheid en bovenal de liefde. Eowyn Ivey is een echte verhalenverteller in de beste Amerikaanse traditie.

Eowyn Ivey, Kind van sneeuw (Ambo Anthos)