Afgelopen tijd zoveel gehoord over De kunst van het veldspel van Chad Harbach en hoe geweldig het boek wel niet moest zijn, dat het een voor de hand liggende keuze was voor onze leesclub. Op eencollege in de Verenigde Staten is de jonge honkballer Henry Skrimshander voorbestemd om een grote ster te worden, hij werd gespot op zijn highschool en kreeg een beurs om op Westish College te gaan studeren, en vooral te honkballen. Zijn carrière gaat aanvankelijk alleen maar bergopwaarts, tot het moment dat hij tijdens een wedstrijd één foute bal gooit, en wel tegen het hoofd van zijn homoseksuele kamergenoot Owen Dunne. Deze raakt ernstig gewond en moet naar het ziekenhuis, maar herstelt op lange termijn sneller van dit voorval dan Henry. De worp van Henry wordt namelijk nooit meer dezelfde, want twijfel en onzekerheid hebben hun intrede in zijn leven gedaan en de vanzelfsprekendheid van zijn jeugd is verdwenen. Ook Mike, zelfbenoemd coach en beste vriend van Henry ziet opeens zijn toekomst somber tegemoet, en Owen weet ook niet meer of hij nu moet kiezen voor de liefde of voor een mooie wetenschappelijke toekomst.
In De kunst van het veldspel volg je vijf verschillende personages in hun zoektocht naar de zin van hun bestaan. Dit is een grootse Amerikaanse roman van een geboren verteller over vriendschap, liefde en de moeilijkheden die iedereen in zijn leven tegenkomt. Dit alles tegen een fijne achtergrond van een Amerikaans college. Het boek roept vooral op tot meer lezen, zoals bijvoorbeeld Moby Dick, waarover het hoofd van de universiteit ooit zijn grote werk schreef. Kortom, een aanrader, ook voor wie toevallig niet zoveel van honkbal houdt.

Chad Harbach, De kunst van het veldspel (De Bezige Bij)